Opći podaci

Postojbina - Južna Amerika - Brazil. Otkrio ju je oko 1767 god. francuski botaničar Philibert Commerson. Prenio je u Europu tih godina francuski admiral Louis Antoine de Bougainville po kome je i dobila ime. U Brazilu je nazivaju primavera ( najava proljeća - prvi proljetni cvijet ). Imena kod nas: bougenvilija, buževila, bugenvilija, bogumila. Porodica: Nyctaginaceae ( noćurci ). Rod broji 4 vrste, mutacijama dobijemo oko 300 varijanti. Ukrasna biljka za uljepšavanje okućnica, vrtova, parkova, šetnica, terasa, krovnih vrtova, okoliša sportskih, plažnih i drugih objekata. U primorskim djelovima RH, pored svijetlo i tamno ljubičastih, starih preko 35 godina, možemo vidjeti u vrtovima još i crveno-narančastu i crveno-višnju boje bugenvilije, dok žutu, bijelu, rozu, duple i šatiranog lista možemo vidjeti samo u ostakljenim prostorima. (POVRATAK NA VRH STRANICE)

Uzgoj i njega

Bugenviliju sadimo u vrtovima u kiselkasto ili neutralno tlo. Za sadnju u loncima ( 20-50 litara ) potrebno je koristiti humusnu - propusnu zemlju s malo ilovače, a od travnja do kolovoza nužno je prehranjivati sa cvijetalom 0,3 % ili nekim sličnim gnjojivom. Bugenvilije možemo rezati nakon cvatnje i na taj način možemo ostvarivati željni smjer rasta. Presađivanje iz vrećice ( koju razrežemo ) možemo obaviti tijekom cijele godine. Posađene u loncima, ljeti je potrebno zalijevati do 3 puta tjedno, dok je zimi dovoljno jednom. Ukoliko listovi na vrhu počnu žutjeti, previše je zalijevanja ili u zemlji nedostaje željeza. Posađena u vrtu najbolje je da je uz sami zid kuće po mogućnosti južni, jer je tu najviše sunca i topline što je za uspješan uzgoj najpotrebnije, a kuća joj zimi služi kao termoakumulaciona peć i zaštitnik od vjetra.(POVRATAK NA VRH STRANICE)

Zaštita od zime

Na podrućjima gdje se temperatura spušta do nule obavezno je bugenviliji zaštititi bar donji dio stabla. U primorskim dijelovima RH zaštitu vršimo tako da stabljiku i dio obrezane ili sakupljene - stisnute krošnje obložimo plastičnom folijom a ne raznim mrežama. Posađene u lonce u dalmatinskoj Zagori, Zagrebu i drugim podrućjima gdje duže traju niske temperature, bugenvilije treba od jeseni do proljeća unijeti na stubišta ili druge prostore gdje ima dnevnog svijetla i temperatura ne padne ispod 10 C.

Mlade sadnice bugenvilije kupljene ili dobijene na poklon tijekom jeseni i zime saćuvati do konca travnja u svijetlim i toplim prostorima ( min 10 C ) a onda ih iznjeti vani. Unesene u prostorije sa isušenim zrakom, bez dovoljno vlage ( usljed grijanja ) znaju naglo odbaciti list i cvijet ali se tijekom vremena "oporave". Zavisno od oštrine zime pokrov - oblogu biljke prema zemlji - tlu ili zidu te oko nje možemo izraditi sa samom jednostrukom plastićnom folijom, još bolje dvostrukom sa mjehurićima zraka ( koja se koristi za pakiranje namještaja i dr. ) ili dodajući još u donjem dijelu slamu, novine, karton ili tkaninu. Najefikasnija je zaštita uz zid, nešto lošija uz zemlju-tlo, a najlošija kad se zaštitni materijal omota oko biljke bez obzira s koliko slojeva i kakvim materijalom. Ukoliko vam je biljka posađena uz južni zid i zaštićena početkom studenog na opisani način i prikazani način, sačuvati će dosta listova te će početi cvasti već u svibnju nakon skidanja zaštite. Slabo ili nikako zaštićene biljke ukoliko i prežive ( ne smrznu ) dugo će se sve do kraja ljeta "oporavljati" od zime puštajući nove mladice i listove i tek će se tada na njima pojaviti poneki cvijet. Ne zaboravite da je njena postojbina topli i vlažni Brazil i da su se našem podneblju prilagodile jedino ljubičaste bugenvilije glabra te donekle spektabilis a i one znaju smrznuti do zemlje. Ukoliko smrznu iznad zemlje, u srpnju se iz korjena ponekad jave nove mladice.(POVRATAK NA VRH STRANICE)

Nazad na Jučer

Ekološki podsjetnik